Greenwich – een historische en maritieme bestemming in Londen

Greenwich – een historische en maritieme bestemming in Londen
18 augustus 2023 london
In Londen
wat te doen in greenwich

Als je op zoek bent naar een unieke en fascinerende plek om te bezoeken tijdens je stedentrip naar Londen, dan is Greenwich een uitstekende keuze. Greenwich is een gebied dat rijk is aan geschiedenis, cultuur en natuur, en dat je een ander perspectief geeft op de Britse hoofdstad. In dit artikel vertellen we je wat je allemaal kunt zien en doen in Greenwich, en hoe je er kunt komen.

Greenwich is vooral bekend als de thuisbasis van de Britse zeemacht. Hier vind je het Old Royal Naval College, een prachtig complex van gebouwen die ooit dienst deden als hospitaal en universiteit voor de marine. Het college staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de architectonische hoogtepunten van Londen. Je kunt het complex gratis bezoeken en bewonderen de indrukwekkende Painted Hall, een zaal die versierd is met schilderingen die de Britse maritieme glorie verbeelden. Je kunt ook een kijkje nemen in de kapel en het Visitor Centre, waar je meer te weten komt over de geschiedenis van het college.

Wat te doen in Greenwich?

Naast het Old Royal Naval College zijn er nog andere attracties in Greenwich die verband houden met de zee. Zo kun je het National Maritime Museum bezoeken, een van de grootste musea ter wereld op het gebied van scheepvaart. Hier vind je allerlei voorwerpen, modellen, schilderijen en tentoonstellingen die de maritieme geschiedenis van Groot-Brittanniƫ vertellen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe de Britse vloot slag leverde tegen andere mogendheden, of hoe het leven aan boord was voor de zeelieden. Het museum is ook gratis toegankelijk.

Een andere bezienswaardigheid die je niet mag missen is het museumschip Cutty Sark, een historisch schip dat gebruikt werd voor het vervoer van thee van China naar Engeland. Het schip is het laatste overgebleven exemplaar van zijn soort en werd gebouwd in 1869. Je kunt aan boord gaan en zien hoe het schip er van binnen en buiten uitziet. Je leert ook over de avonturen en uitdagingen die het schip heeft meegemaakt tijdens zijn reizen over de wereldzeeƫn. Voor het bezoeken van het schip moet je wel een toegangsprijs betalen.

Greenwich park

Greenwich heeft echter meer te bieden dan alleen maritieme attracties. Je kunt ook genieten van de natuur in Greenwich Park, een van de koninklijke parken van Londen. Het park is een oase van groen en rust in de drukke stad. Je kunt er wandelen, picknicken, of gewoon ontspannen op een bankje. Een van de hoogtepunten van het park is de heuvel, die een prachtig uitzicht biedt over Londen en het Old Royal Naval College. Op de heuvel vind je ook het koninklijk observatorium, waar je de beroemde nulmeridiaan kunt zien. Dit is de lijn die de wereld verdeelt in oost en west, en die gebruikt wordt om de tijdzones te bepalen. Je kunt hier ook meer leren over astronomie en navigatie.

Als je zin hebt in iets anders, kun je ook een ritje maken met de Emirates Air Line-kabelbaan, die je over de Theems brengt naar de Royal Docks. Vanuit de gondel heb je een spectaculair uitzicht over de stad en de rivier. Je ziet onder andere de wolkenkrabbers van Canary Wharf, het O2-arena en het Olympisch Park. De kabelbaan is wel vrij prijzig, vooral als je met de Oyster-kaart betaalt.

Ten slotte kun je ook nog een bezoek brengen aan The Queen’s House, een koninklijke residentie uit het begin van de 17e eeuw. Het huis is nu een museum waar je veel kunstwerken kunt zien die te maken hebben met de zee en de koninklijke familie. Een bijzonder element van het huis is de Tulip Staircase, een geometrische trap die zonder steunpilaren is gebouwd.

Trein naar Greenwich

Greenwich is gemakkelijk te bereiken vanuit het centrum van Londen. Je kunt er met de trein, metro of boot naartoe gaan. De boot is een leuke optie, want dan kun je onderweg genieten van het uitzicht op de Theems. De boot vertrekt vanaf de haven bij de Tower en duurt ongeveer 20 minuten. Greenwich een ideale bestemming voor een dagje uit in Londen. Je kunt er veel leren over de Britse maritieme geschiedenis, maar ook genieten van de natuur, cultuur en architectuur. Greenwich is een plek die je niet snel zult vergeten.

Comments (0)

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*