Bezienswaardigheden Londen

De Leukste Bezienswaardheden van Londen

wat te doen in londen

Londen is een wereldstad van formaat. Een moderne stad die 24 uur per dag leeft, waar altijd wel wat te doen is. Een stad ook die zichzelf continu op de kaart zet met de organisatie van grote indrukwekkende evenementen en attracties. En tegelijkertijd een stad die hecht aan zijn eigen stijl, zijn eigen sfeer en zijn eigen onuitroeibare tradities. Kortom, een zo veelzijdige stad waar je geweest moet zijn! Bezoek London Eye, Piccadilly Circus, de wijken Soho en Chinatown. Vooral enkele Londense gebouwen zijn zeer de moeite waard.

Tower Bridge Londen

Dit is de bekendste van de ruim 40 Londense bruggen over de rivier de Theems. Het is een zogenaamde hef basculebrug. Het stuk weggedeelte van 60 meter tussen de twee torens van de brug kan omhoog worden gehesen om het scheepvaartverkeer vrije doorgang te geven. Tegen betaling van een entree kan in het binnenste van de Tower Bridge de machinekamer van en een tentoonstelling over de brug worden bezocht.

Constructie Tower Bridge 

De Tower Bridge is de bekendste van de ruim 40 bruggen over de Theems binnen het grondgebied van de gemeente Londen. Het is een basculebrug, waardoor het middelste deel van 61 meter hydraulisch omhoog kan worden gehaald om het scheepvaartverkeer op de rivier te laten passeren. Dit gebeurt ongeveer 1000 keer per jaar. De twee torens aan weerszijden van het bruggedeelte dat kan worden opgehaald zijn 62 meter hoog. Met de bouw werd in 1884 begonnen; in 1894 volgde de feestelijke ingebruikname door de Prins van Wales (later: koning Edward VII). Tower Bridge is een van de meest gefotografeerde monumenten van Londen. Sinds 1982 is een deel van de constructie opengesteld voor het publiek. De beide torens (inclusief de Victoriaanse machinekamers) en de open loopbruggen, op 60 meter hoogte, kunnen worden bezocht. In de torens is ook een interessante tentoonstelling ingericht over de techniek en hoe de brug eind 19e eeuw is gebouwd.

Big Ben en The Palace of Westminister

Shoppen in Londen is bijzonder divers. Waar je ook naar op zoek bent, de Engelse hoofdstad heeft het allemaal. Niet in het minst staat Londen er echter om bekend een interessante winkelstad te zijn voor liefhebbers van boeken. Zou jij ook graag enkele bijzondere exemplaren willen kopen? In dat geval is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan Covent Garden en ook Charing Cross Road mag eigenlijk niet over het hoofd worden gezien. De grootste boekenhandel van Europa is het Londense filiaal van Waterstone’s welke is terug te vinden op Piccadilly.

De Big Ben

De Big Ben is niet de naam van de klokkentoren (Elisabeth Tower) van The Palace of Westminster. Big Ben is slechts de bijnaam van de grote klok in die toren. Elk uur laat deze slagklok horen hoe laat het is. In zowel de klokkentoren, als in The Houses of Parliament (die in The Palace gehuisvest zijn) zijn rondleidingen mogelijk. Wie herkent niet het typische geluid van de Big Ben-klok? Een van de grootste en zwaarste klokken ter wereld. En natuurlijk vervult ook deze klok weer allerlei functies in de rijke Engelse tradities.

Het is een misvatting. Niet de klokkentoren en ook niet het daarop aangebrachte uurwerk heet Big Ben. Die naam komt uitsluitend toe aan de in de toren hangende grote klok. Onlangs is besloten dat de klokkentoren “Elisabeth Tower” zal gaan heten. De toren is een onderdeel van het Paleis van Westminster waar het Engelse Parlement zetelt. Hij is ruim 96 meter hoog. De toren kan, als onderdeel van een rondleiding door The Houses of Parliament, worden bezocht.

De klok van de Big Ben

De klok heeft een middellijn van 2,7 meter. Het gewicht van de klepel bedraagt 203 kilogram en het gewicht van de hele klok is maar liefst 13.195 kilo. De klok werd geïnstalleerd in 1858 en is afgestemd op een typische E-klank. Hoewel de klok zowel een slagklok als een luidklok is, beperkt hij zijn werk tot het slaan van de hele uren. Als luidklok heeft de Big Ben slechts een traditionele taak: het slaan van het aantal levensjaren van de koning tijdens diens uitvaart. Overigens werd van de beperkte taak afgeweken in 2012, toen de Big Ben luidde vanwege de opening van de Olympische Spelen. De klok is vernoemd naar de initiatiefnemer van de bouw van de klokketoren, Benjamin Hall.

Buckingham Palace

Dit paleis is de woning van de Engelse Koningin als ze in Londen verblijft. Je kunt zien of ze aanwezig is, omdat de Koninklijke standaard dan boven het gebouw wappert. Gedurende het hoogseizoen elke dag (en daarbuiten op oneven dagen) vindt tussen 11.00 en 12.00 uur een ceremoniële wisseling van de paleiswacht plaats. Buckingham Palace is niet voor bezoek opengesteld.
Als de Koninklijke vlag boven haar paleis wappert is de koningin thuis. Is ze er niet, dan is de nationale vlag gehesen. Thuis is Buckingham Palace, de officiële woning van Koningin Elisabeth van Engeland. Het paleis staat in het centrum van Londen en is een belangrijke toeristische attractie.

Niet zomaar een huis

Buckingham palace is niet zo maar een woning. Het is een gigantisch groot paleis, waar al meer dan 300 mensen elke dag hun werkplek hebben. Het paleis heeft in totaal 775 kamers. En dat is dan inclusief de werkvertrekken, een kapel en een cafetaria voor het personeel en maar liefst 78 volledig ingerichte badkamers. In het gebouw zitten 760 ramen. Het paleis staat op een perceel grond met een oppervlakte van 77.000 vierkante meter. Om op een waardige manier buitenlandse gasten te kunnen ontvangen, ligt centraal in het paleis een balzaal van 660 m2!

Elk jaar bezoeken honderdenduizenden toeristen het paleis. Niet voor een rondleiding of zo, want dat is niet mogelijk. Nee, al die toeristen komen er om natuurlijk het paleis als gebouw te bekijken en te bewonderen. Maar vooral om de ceremoniële aflossing van de Koninklijke Wacht bij te wonen. Van Mei tot en met juli elke morgen om 11.30 uur; tijdens de overige maanden om de andere dag om 11.30 uur. Je ziet dan in alle pracht en praal (en met het nodige geluid) hoe de tradities aan het Engelse hof in leven worden gehouden. Een spektakel dat ruim een uur duurt en dat op de voet gevolgd kan worden vanachter de hekken voor Buckingham Palace of vanaf de trappen van het daar tegenovergelegen Queen Victoria Monument.

Westminster Abbey

Dit is een ruim duizend jaar oude, gotische kloosterkerk in het hartje van de stad. Het is een kerk die onder rechtstreeks beheer staat van de Koning. Hij (en niet de Aartsbisschop van Canterbury) benoemt de deken van de kerk. Alle officiële gebeurtenissen van de Koninklijke Familie vinden plaats in Westminster Abbey: kroning van een nieuwe Koning, uitvaarten van een overleden lid van het Koningshuis en huwelijken van koningskinderen (laatstelijk Prins William en Kate Middleton). Van maandag tot en met zaterdag is de kerk vanaf 09.30 uur voor toeristen geopend. Wie naar Londen reist heeft zeker enkele dingen in het hoofd die hij moet gaan zien. Naast Tower Bridge, Piccadilly Circus en Buckingham Palace staat daar bij de meeste toeristen ook Westminster Abbey bij.

Het gebouw

Ruim 1000 jaar geleden werd de abdij op deze plaats gesticht. In de eeuwen daarna is er voortdurend gewerkt aan verbouw en aanbouw. De huidige Gotische stijl van de kerk werd gerealiseerd in een bouwproces, dat duurde van 1245 tot in 1517 toen Koning Richard II het Benedictijner klooster officieel in gebruik gaf. De kapel in de laatgotische stijl werd door Koniing Hendrik VII in 1503 aan de kerk toegevoegd. Westminster Abbey kan worden bezocht van maandag tot en met zaterdag vanaf 09.30 uur (eindtijdstip is variabel).

Een Koninklijke kerk

In 1579 bepaalde de destijds regerende koningin Elisabeth dat Westminster Abbey niet langer onder beheer stond van de aartsbisschop, maar voortaan onder verantwoordelijkheid van de koning zou vallen. Het is dan ook niet de Aartsbisschop van Canterbury die het hier voor het zeggen heeft, maar een door de koning aangestelde deken. In deze kerk vinden alle officiële activiteiten van de Koninklijke Familie plaats. Alle koningen worden in deze kerk (door de Aartsbisschop van Canterbury) gekroond. En recentelijk werd hier ook het huwelijk voltrokken tussen Prins William en Kate Middleton.